Decorateur

Plaza

Όταν καλείσαι να σχεδιάσεις έναν χώρο διασκέδασης πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι στην ουσία καλείσαι να υπηρετήσεις το τρίπτυχο: ικανοποίηση του πελάτη - διασκέδαση του κοινού - αισθητική και άνεση.
Στο Νυδρί της Λευκάδας, το σημείο εκκίνησης σχεδόν του μύθου του Ωνάση, τα πάντα διαπνέονται από μία αίσθηση κοσμοπολιτισμού ενταγμένη στην φυσική ομορφιά του νησιού με έναν τρόπο που μοιάζει αυτονόητος.

plaza1 th

Ομολογουμένως ήταν ιδιαίτερη χαρά και συνάμα πρόκληση για εμένα να αναλάβω να δημιουργήσω έναν χώρο όχι απλά επαγγελματικό, αλλά έναν χώρο διασκέδασης στον τόπο αυτό. Ο στόχος που έθεσα από την αρχή ήταν να ικανοποιήσω το κοινό που θα επέλεγε το Pl@za για την διασκέδαση του τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και το Χειμώνα. Έτσι όφειλα να μελετήσω και να σχεδιάσω έναν χώρο που θα προσέλκυε τόσο τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί το καλοκαίρι όσο και τους μόνιμους κάτοικους του νησιού. Το αποτέλεσμα της πρόκλησης αυτής δεν είναι άλλο από το Pl@za, Coffee & Wine Bar. Ο φιλόξενος χαρακτήρας του Pl@za διαφαίνεται κιόλας από την πρόσοψη του καταστήματος, στην οποία κυριαρχεί το πράσινο χρώμα που διακόπτεται από μία ξύλινη μασίφ κατασκευή η οποία φέρει στο πάνω κομμάτι της το λογότυπο του καταστήματος σχεδιασμένο από μένα.

plaza2 th

Στην ίδια κατασκευή παρεμβάλλεται πλαίσιο INOX ενώ και οι τρεις κολώνες φωτίζονται από τρία spot up – down . Η ξύλινη μασίφ κατασκευή επαναλαμβάνεται και στους κύριους χώρους του καταστήματος για να προσδώσει την απαραίτητη αίσθηση συνοχής ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό του Pl@za. Το Pl@za στα 310 τ.μ. έκτασης του (230 τ.μ. κλειστός και αίθριος χώρος και 80 τ.μ. εξωτερικός χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων), καλύπτει μία γκάμα δραστηριοτήτων διασκέδασης κι έτσι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να είναι ένας χώρος με μονοδιάστατη διακόσμηση. Έπρεπε να βρεθούν λύσεις που θα εξασφάλιζαν τον τρόπο τινά «διαχωρισμό» των δραστηριοτήτων αυτών, ενώ παράλληλα θα συνέδεαν τους επιμέρους χώρους με λειτουργικό τρόπο.

plaza5 th

Όπως προδίδει και το λογότυπό του, το Pl@za απευθύνεται εκτός από τους εραστές του κρασιού και του καφέ και στους λάτρεις του internet. Έτσι, οι πρώτοι χώροι που συναντάμε μπαίνοντας στο κατάστημα είναι οι χώροι του Playroom αλλά και του καθιστικού που απευθύνεται σε χρήστες του Internet που θέλουν να συνδυάσουν τις υψηλές ταχύτητες που προσφέρει το wi-fi δίκτυο του Pl@za με μία χαλαρή στιγμή της ημέρας τους. Προκειμένου να διαχωριστεί ο χώρος του Playroom με το υπόλοιπο κατάστημα εκμεταλλεύτηκα μία εμφανή κατασκευαστική «ατέλεια» του κτιρίου. Ο λόγος για τις κολώνες που χάρη στον σχεδιασμό από de faux μετατράπηκαν σε πλεονέκτημα. Οι κολώνες επενδύθηκαν με ξύλο και ουσιαστικά ενισχύθηκε η έκταση την οποία κάλυπταν, λειτουργώντας έτσι ως σαφές διαχωριστικό μεταξύ του Playroom και του καθιστικού, ενώ διακοσμήθηκαν και εκείνες με πλαίσιο INOX.
Η διαφορά στους δύο αυτούς χώρους έγινε με τις ευφάνταστες ταπετσαρίες που προμηθεύτηκα από το κατάστημα ‘Natura’ στην Κόρινθο. Στο Playroom μπήκε ταπετσαρία στις αποχρώσεις του λευκού και του γκρι, με κύριο θέμα μια σφαίρα που μοιάζει να προβάλλει τρισδιάστατη από τον τοίχο, ενώ για το καθιστικό προτίμησα ταπετσαρία πάλι με βάση το λευκό, όπου αναγράφονται σε πρωτότυπη γραμματοσειρά οι πρωτεύουσες της Ευρώπης. Και οι δύο ταπετσαρίες υπηρετούν την κοσμοπολίτικη διάθεση του νησιού, που κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται κυριολεκτικά από Ευρωπαίους πολίτες, αλλά παράλληλα μεταφέρουν το μήνυμα της παγκοσμιότητας του διαδικτύου λειτουργώντας ως «περιγραφή» των δραστηριοτήτων που μπορεί κανείς να απολαύσει στους χώρους αυτούς. Στο βάθος του καθιστικού, δεσπόζει η μπάρα του μαγαζιού, κατασκευασμένη από corian, που εκτείνεται, χωρισμένη σε τρία βασικά μέρη, στο μήκος του καταστήματος. Στο πρώτο αυτό κομμάτι πραγματοποιείται η εποπτεία του καταστήματος, ενώ εκεί βρίσκεται και η θέση του Manager του Pl@za.

plaza4 th

Πλάι στην εντυπωσιακή είσοδο με τις ψηφίδες, επέλεξα να τοποθετήσω ένα μικρό πάσο σε απλές, αδρές γραμμές και το οποίο συμπληρώνεται από καθρέπτη με ξύλινη μεταλιζέ κορνίζα. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό του καταστήματος, συναντά κανείς το Wine Bar και τον περισσότερο Lounge αίθριο χώρο του Pl@za με τους ιταλικούς δερμάτινους λευκούς καναπέδες που προδιαθέτουν τον επισκέπτη για απόλυτη χαλάρωση, και τα άνετα και ευρύχωρα σεπαρέ από την αντίθετη πλευρά που σχεδιάστηκαν για να φιλοξενήσουν παρέες με όρεξη για διασκέδαση. Για την οροφή του αίθριου χώρου του Pl@za σχεδίασα μια στιβαρή κατασκευή από κιλοδοκό, Triplex τζάμι και ανοιγοκλειόμενη Pergola που εξασφαλίζει έναν προστατευμένο χώρο χωρίς όμως να απολέσει την αίσθηση του αιθρίου.

plaza3 th

Στο δεύτερο κομμάτι της μπάρας, πραγματοποιούνται οι βασικές λειτουργίες του Bar, το οποίο επέλεξα να διακοσμήσω με μία ειδική κατασκευή από λάκα για την τοποθέτηση της κάβας, ενώ πρόσθεσα και ειδική επένδυση στον τοίχο με δερμάτινη ταπετσαρία με ανάγλυφα μεταλιζέ μοτίβα που προσέδωσε τον απαραίτητο τόνο πολυτέλειας στο «κέντρο λειτουργίας» του Pl@za. Απέναντι από το κύριο αυτό μέρος της μπάρας συναντά κανείς την εντυπωσιακή είσοδο για τις τουαλέτες του καταστήματος, που διακοσμήθηκε με ψηφιδωτό από επιχρωματισμένο γυαλί το οποίο συνεχίζεται και στο εσωτερικό, στην αίθουσα αναμονής για τους τρεις χώρους του wc στο Pl@za (γυναικείες τουαλέτες, ανδρικές και μία τουαλέτα για ΑΜΕΑ).

plaza6 th

Για τον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού, όπου η Λευκάδα έχει εξασφαλίσει από μόνη της το αισθητικό πλεονέκτημα με την θέα στο λιμάνι του Νυδρίου, επέλεξα μεταλλικά τραπεζοκαθίσματα σε απλή γραμμή που υπηρετούν το κατάστημα κερδίζοντας παράλληλα σε άνεση και λειτουργικότητα καθώς οι πελάτες τα προτιμούν για τον καφέ με θέα τη θάλασσα ή και για να πάρουν το πρωινό τους. Για όλους τους χώρους του Pl@za πραγματοποιήθηκε μελέτη φωτισμού με χρήση τεχνολογίας LED που απέδωσε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τις ώρες της νυχτερινής διασκέδασης στο κατάστημα. Προσωπική μου φροντίδα επίσης αποτέλεσε η επιλογή της επίπλωσης και των υφασμάτων για κάθε χώρο του μαγαζιού, μέσα από την οποία κατάφερα να προσδώσω τόσο καλοκαιρινό όσο και χειμερινό ύφος σε επιμέρους χώρους του Pl@za. Είναι κάθε φορά εντυπωσιακή η μεταμόρφωση των χώρων από το στάδιο της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Το Pl@za αποτελεί πραγματικά μια καινοτομία για την αισθητική του Νυδρίου και παράλληλα μία ιδιαίτερη ικανοποίηση για εμένα που ταυτόχρονα με την επίτευξη μίας σημαντικής δουλειάς δημιούργησα και μία καλή φιλία με τους ανθρώπους της επιχείρησης.

Projects

left direction
right direction

Το γραφειο μας

Ακολουθηστε μας στο Facebook

Επικοινωνια

  • Διεύθυνση: Δαμασκηνού 46, Κόρινθος.
  • Τηλ: +(030) 2741 0 28524
  • Κιν: +(030) 6977 407 451
  • Email: info@decorateur.gr

facebook  1421855415 twitter-64   1421855426 pinterest-64

You are here Projects Κατοικιες Διαμερισματα Εξοχική Κατοικία