Decorateur

Εξοχικη Κατοικια

pappas1 th

Ας αναλογιστούμε για μια στιγμή τι σημαίνει η λέξη σπίτι για εμάς; Θα ανακαλύψουμε ότι θα προκύψουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί ορισμοί και συνειρμοί για «το σπίτι» όσοι είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η διαμόρφωση μίας οικίας είναι πάντα μια υπόθεση πολύ ιδιαίτερη, όπου ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων οφείλει να συνδυάσει στη σωστή αναλογία, το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών με την δική του οπτική για να επιτύχει μέσα στον πιο προσωπικό χώρο των ανθρώπων την αίσθηση της ασφάλειας, της αρμονίας, της ζωτικότητας, τις υπέρτατες αισθήσεις… αυτές του «ανήκειν» και του «κατοικείν».

pappas1 th

Προτού μου ανατεθεί η εξωτερική διαμόρφωση και η εσωτερική διακόσμηση της κατοικίας του κ. Παππά στα Πίσια της Κορινθίας, το κτίριο ήταν μια απλή εξοχική μονοκατοικία. Η δουλειά μου ξεκίνησε με βάση την ήδη υπάρχουσα στατική μελέτη προσθήκης καθ’ ύψος που είχε πραγματοποιήσει πολιτικός μηχανικός και πλέον είχα κληθεί να μεταμορφώσω με την επιλογή των υλικών των χρωμάτων, του φωτισμού κ.α. την νέα κατοικία στην οποία είχε προστεθεί ένας όροφος.

pappas1 th

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Για τον εξωτερικό χώρο επέλεξα σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, να εμπιστευθώ την πέτρα. Με προσεκτικό σχεδιασμό έγινε η επιλογή του σχήματος του χρώματος και των σημείων του κτιρίου τα οποία θα κάλυπτε η λίθινη επένδυση. Ο τρόπος που η πέτρα «συνομιλεί» με τη φύση του περιβάλλοντα χώρου, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με τα δοκάρια από μασίφ ξύλο καστανιάς πάνω από τα επίσης ξύλινα κουφώματα με μεταλλικές λεπτομέρειες….Η εξωτερική σκάλα του σπιτιού επενδύθηκε επίσης με πέτρα, ενώ απέκτησε ξεχωριστό χαρακτήρα με την επιλογή βυζαντινού στυλ κεραμιδιών που τοποθετήθηκαν ειδικά σε διαφορετικά επίπεδα για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων.

pappas5_th

Ιδιαίτερη λεπτομέρεια αποτελεί επίσης η επιλογή του χαλκού για υλικό κατασκευής στα λούκια του σπιτιού, ο οποίος ολοκληρώνει και την «συνομιλία» χρωματική και ποιοτική με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά που εμπιστεύτηκα για το εξωτερικό τμήμα του σπιτιού.


pappas7 th

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ο κάτω όροφος της οικίας του κ. Παππά περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια, ένα W.C., την κουζίνα και το σαλόνι του σπιτιού. Η διακόσμηση κινήθηκε σε Ρουστίκ στυλ, ενώ η αίσθηση που αφήνει είναι περισσότερο ενός χειμωνιάτικου καταφυγίου, όπου η «κίνηση» των κατοίκων διοχετεύεται από τους επιμέρους χώρους του σπιτιού προς το σαλόνι με το εντυπωσιακό χτιστό γωνιακό τζάκι. Το τζάκι εδώ είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής του χώρου. Το κόκκινο χρώμα που προτιμήθηκε για να γεμίσει τον χώρο ανάμεσα στις πέτρινες κολώνες που το περιβάλλουν ενισχύει την ζεστασιά που εξορισμού προσφέρει ένα τζάκι, ενώ η δημιουργία εσοχής όπου τοποθετήθηκαν ξύλινα ράφια έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί το τζάκι με την τοποθέτηση επιλεγμένων διακοσμητικών στοιχείων. Η όλη κατασκευή του τζακιού έγινε με βάση την πέτρα και το ξύλο. Το ξύλο προτίμησα επίσης για την κατασκευή της οροφής του κάτω ορόφου του σπιτιού ενώ και η επίπλωση και η επιμέρους διακόσμηση του σαλονιού κινήθηκε στους τόνους του ξύλου και του θερμού κόκκινου χρώματος.

pappas1 th

Ένας μικρός καθιστικός χώρος ανάπαυσης και διασκέδασης δημιουργήθηκε ανάμεσα στην κύρια είσοδο και την κουζίνα του σπιτιού, με την κατασκευή εσοχών στον πέτρινο τοίχο, όπου τοποθετήθηκε το ηχοσύστημα των ιδιοκτητών και η κάβα του σπιτιού. Με την επιλογή δερμάτινης πολυθρόνας σε καφέ χρώμα και αντίστοιχου υποποδίου δόθηκε ουσιαστικά η βαρύτητα στην λειτουργία του συγκεκριμένο χώρου που απευθύνεται στην ανάπαυση και την χαλάρωση του κατοίκου με την απόλαυση μιας αγαπημένης δραστηριότητας. Για την κουζίνα του σπιτιού προτίμησα το πράσινο χρώμα που επίσης ταιριάζει φυσικά τόσο με το ξύλο όσο και με την πέτρα. Στην κουζίνα ενός σπιτιού πέρα από την αισθητική απόλαυση του αποτελέσματος πρέπει κανείς να στοχεύει και στην λειτουργικότητα. Στον χώρο αυτό δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ντουλαπιών καθώς και στον πάγκο της κουζίνας που είναι επενδυμένος με πέτρα 10x10 χιλιοστών. Το παραδοσιακό Ρουστίκ στυλ ακολουθήθηκε και σε αυτόν τον χώρο του σπιτιού μέσα από διακοσμητικές λεπτομέρειες, με την επιλογή των συσκευών και τονίστηκε με το χειροποίητο φωτιστικό από μέταλλο και κρυστάλλους που τοποθετήθηκε στην οροφή.

pappas1 th 1ος Όροφος
Το στυλ του σπιτιού γίνεται περισσότερο ανάλαφρο και «καλοκαιρινό» στον 1ο όροφο του σπιτιού, για το οποίο επέλεξα ξύλινο δάπεδο ενώ η οροφή κατασκευάστηκε με την χρήση της παλαιάς τεχνικής Ραμποτέ και με ξύλινα μασίφ δοκάρια. Με τη λογική πως εάν κάποια στιγμή τα μέλη της οικογένειας το θελήσουν, οι δύο όροφοι της εξοχικής τους κατοικίας να μπορούν να γίνουν δύο ανεξάρτητα σπίτια, ο 1ος όροφος θα έπρεπε να περιλαμβάνει κι αυτός 1 υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο. Το λευκό στους τοίχους και την οροφή σε συνδυασμό με του χρώμα του ανοιχτού ξύλου στο δάπεδο καθώς και την επιλογή φυσικού υλικού για όλες τις επιμέρους κατασκευαστικές και διακοσμητικές λεπτομέρειες του άνω ορόφου δίνουν ένα φωτεινό αποτέλεσμα ενώ παράλληλα δεν αποκλίνουν παρά την εμφανή αλλαγή στο στυλ διακόσμησης από τον κάτω όροφο του σπιτιού, μοιάζοντας σαν φυσική συνέχεια του.

pappas1 th Για το μεγάλο μπάνιο του σπιτιού, όπου τοποθετήθηκε μπανιέρα με τζακούζι επέλεξα φυσικό υλικό για τα πλακάκια, ενώ ο μαρμάρινος πάγκος του νιπτήρα «στολίστηκε» με ψηφίδα επίσης από φυσικό υλικό. Το σύνολο που αναδείχθηκε από την επιλογή αυτή συνέβαλε στο κλίμα της απόλυτης χαλάρωσης που ήθελα να προσδώσω στον συγκεκριμένο χώρο. Το ίδιο μοτίβο, επίσης με πλακάκι μικρού μεγέθους από φυσικό υλικό, επιλέχθηκε και για τον καθρέφτη της μικρής κουζίνας του πάνω ορόφου. Ο καθρέφτης στις αποχρώσεις του μπεζ ταίριαξε απόλυτα με το λευκό του πάγκου και τα ξύλινα ντουλάπια. Όπως και στον κάτω όροφο του σπιτιού, έτσι και στον πάνω σχεδίασα και τοποθέτησα τζάκι, μικρότερου μεγέθους στον κεντρικό χώρο του ορόφου, στο σαλόνι. Το τζάκι, φτιάχτηκε εξολοκλήρου από φυσικά υλικά, με το μάρμαρο και την πέτρα να πρωταγωνιστούν και το ξύλο να τα αναδεικνύει. Οι λεπτομέρειες που έκαναν την διαφορά στο τζάκι του άνω ορόφου είναι το κομμάτι της παλαιωμένης κερασιάς που προστέθηκε κάτω από την ξύλινη επιφάνεια του τζακιού καθώς και η βαφή της φούσκας του με χρήση τεχνοτροπίας, ο συνδυασμός των οποίων δίνει μια εκλεπτυσμένη αίσθηση ιδιαιτερότητας στην κατασκευή αυτή.

pappas1 th Επιπλέον η υπερυψωμένη βάση του γωνιακού τζακιού συνεχίζεται κατά μήκος του πλαϊνου τοίχου δημιουργώντας έναν φιλόξενο μικρό «σοφά» όπου καθήμενοι οι κάτοικοι του σπιτιού μπορούν να απολαύσουν την ζεστασιά που τους προσφέρει το τζάκι. Και στον πάνω όροφο επέλεξα να χρησιμοποιήσω χειροποίητα φωτιστικά για τον κεντρικό φωτισμό των επιμέρους χώρων δημιουργώντας μέσα από επιλογές σαν αυτήν, μικρές πινελιές πολυτέλειας στη συνολικά λιτή διακόσμηση του χώρου.

Όπως έγραψα και στην αρχή του κειμένου, για τη λέξη «σπίτι» θεωρώ πως οι ορισμοί δεν έχουν τελειωμό. Για μένα το μεγαλύτερο στοίχημα που αντιμετωπίζει ο διακοσμητής εσωτερικών χώρων στην δημιουργία μιας κατοικίας είναι το κατά πόσον θα καταφέρει να κάνει τους κατοίκους να νιώσουν άνετα να ζουν μέσα στο έργο του. Και με την εξοχική κατοικία του κ. Παππά, νομίζω πως το στοίχημα το κερδίσαμε και με το παραπάνω τόσοι εγώ όσο και η οικογένεια που με εμπιστεύθηκε.

Projects

left direction
right direction

Το γραφειο μας

Ακολουθηστε μας στο Facebook

Επικοινωνια

  • Διεύθυνση: Δαμασκηνού 46, Κόρινθος.
  • Τηλ: +(030) 2741 0 28524
  • Κιν: +(030) 6977 407 451
  • Email: info@decorateur.gr

facebook  1421855415 twitter-64   1421855426 pinterest-64

You are here Projects Κατοικιες Διαμερισματα Εξοχική Κατοικία