Decorateur

Οδοντριατρική Κλινική

Ως γνωστόν ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο και μία εκ βάθρων ανακαίνιση δύο διπλανών χώρων 100 και 25 τ.μ. μπορεί να μετατρέψει το κενό σε μία πλήρως εξοπλισμένη οδοντιατρική κλινική. Ο λόγος για την Οδοντιατρική Κλινική του Αντώνη Παντόπουλου στην Κόρινθο (Αποστόλου Παύλου 36 - 1ος όροφος).

kliniki1 th

Για το έργο αυτό απαιτήθηκε η πλήρης ανακαίνιση διαμερίσματος στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και η ένωσή του με διπλανό μικρότερης έκτασης διαμέρισμα. Είναι σαφές ότι όταν ένας χώρος εμπίπτει στον τομέα της Υγείας, τότε το έργο αποκτά αυτόματα άλλη βαρύτητα. Εκτός του ικανοποιητικού αισθητικού αποτελέσματος θα έπρεπε να στοχεύσω στην εύρυθμη λειτουργία της κλινικής, αλλά και στην επίτευξη της αίσθησης εμπιστοσύνης τόσο από την πλευρά των ασθενών προς τον ιατρό όσο και του επαγγελματία προς τον χώρο του.

Nice Things


Η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι έτσι κι αλλιώς δύο έννοιες που καθορίζουν σημαντικά τόσο το έργο μου όσο και την πορεία της ζωής μου εν γένει. Με συνέπεια λοιπόν ανέλαβα να ανακαινίσω πλήρως και να διαμορφώσω εξαρχής σε οδοντιατρική κλινική τον χώρο των 125 τ.μ. που μου εμπιστεύθηκε ο κ. Παντόπουλος δημιουργώντας στο διάστημα 1/8/2008 – 15/9/2008 ένα αποτέλεσμα που κάλυψε όλους τους αρχικούς του στόχους. Ο χώρος του μεγάλου διαμερίσματος που μεταμορφώθηκε στην οδοντιατρική κλινική μετά από απαίτηση του πελάτη και προσεχτικό δικό μου σχεδιασμό περιλαμβάνει: Reception Γραμματέως και ενιαία με αυτήν Αίθουσα αναμονής, 2 οδοντιατρικές αίθουσες, 1 εργαστήριο ιατρού, 1 γραφείο ιατρού, W.C. κοινού, 1 μικρή κουζίνα και Αίθριο Χώρο.

Nice Things

Στον μικρότερο χώρο που ενώθηκε με την υπόλοιπη οδοντιατρική κλινική, δημιουργήθηκε ο χώρος του Παιδοδοντιατρικού Τμήματος όπου περιλαμβάνονται: 1 αίθουσα αναμονής για τα παιδιά και μία αίθουσα του παιδοδοντιατρείου. Για το έργο αυτό προτίμησα απλές καθαρές γραμμές σχεδιασμού με έμφαση στη γεωμετρία των σχημάτων, ενώ η επιλογή του λευκού για το χρώμα των τοίχων και των αποχρώσεων της σέπια για τα έπιπλα συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται με το υλικό της φορμάικας το οποίο αποτέλεσε τη βάση σχεδόν όλων των κατασκευών στην κλινική. Η μικρή Reception της γραμματείας κατασκευασμένη από λευκή λάκα και inox λεπτομέρειες, δίπλα ακριβώς από την είσοδο της πόρτας είναι λειτουργική για την εργαζόμενη, της επιτρέπει την άμεση επαφή με τους ασθενείς που βρίσκονται στην ακόλουθη αίθουσα αναμονής, ενώ πλαισιώνεται από τοίχο επενδυμένο με φορμάικα, ο οποίος διαθέτει και κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους όπου και μπορεί να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη αρχειοθέτηση για την οδοντιατρική κλινική.

Nice Things

Σε δύο εσοχές της επένδυσης του τοίχου τοποθετήθηκαν παράθυρα με το λογότυπο της οδοντιατρικής κλινικής. Τα παράθυρα αυτά υπηρετούν έναν διπλό σκοπό, τόσο την διακριτική τοποθέτηση του λογοτύπου της κλινικής στον χώρο της Reception, τον πρώτο χώρο που συναντά με την είσοδο του στο ιατρείο ο ασθενής, όσο και τον φυσικό φωτισμό του γραφείου του ιατρού που βρίσκεται ακριβώς πίσω τους και που δεν διαθέτει άλλα φυσικά ανοίγματα. Για το γραφείο του ιατρού επιλέχθηκαν απλά έπιπλα σε λευκό χρώμα ενώ το βάρος δόθηκε στο γραφείο αυτό καθαυτό το οποίο σχεδίασα προσωπικά για τον κ. Παντόπουλο και το οποίο αποτελεί έναν συνδυασμό γυαλιού και μετάλλου. Η αίθουσα αναμονής των ασθενών διακοσμήθηκε στο λιτό στυλ που ακολούθησα για το σύνολο του χώρου, με δύο αναπαυτικούς καναπέδες στο χρώμα της σέπια, τραπέζι από γυαλί μέταλλο και φορμάικα σε ανοιχτή απόχρωση.

Nice Things

Το ίδιο υλικό σε ανοιχτή απόχρωση προτίμησα και για την κατασκευή της βιβλιοθήκης που μπήκε στον ίδιο χώρο, ενώ η σέπια κυριάρχησε και στον πίνακα που επέλεξα για να αναδείξω τον χώρο. Η ιδιαίτερη λεπτομέρεια στην αίθουσα αναμονής είναι το μεγάλο παράθυρο που κατασκευάστηκε στον χώρο, το οποίο «βλέπει» στο αίθριο που δημιουργήθηκε και το οποίο εκτός της αισθητικής του λειτουργίας επιτυγχάνει και ένα φωτεινό αποτέλεσμα για την αίθουσα αναμονής.
Ο φωτισμός της αίθουσας αναμονής τόσο ο φυσικός όσο και ο τεχνητός, παίζουν κατά την γνώμη μου πολύ σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία των ασθενών και ως εκ τούτου για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Όσον αφορά το τεχνητό κομμάτι του φωτισμού, επιλέχθηκαν φωτιστικά σώματα από INOX και λαμπτήρες PL, ενώ για τον κρυφό φωτισμό χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες φθορισμού T8 σε απόδοση DAYLIGHT.

Nice Things

Η επιλογή των συγκεκριμένων λαμπτήρων έγινε με βάση την οικονομική υψηλή απόδοση. Ενισχυμένο το τεχνητό κομμάτι του φωτισμού με το παράθυρο στο αίθριο κατέστησε το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Για τις οδοντιατρικές αίθουσες καθώς και για την αίθουσα του εργαστηρίου όπως και για το W.C. του κοινού, τοποθέτησα πόρτες από καπλαμά δρυς με φυσικό λούστρο, ενώ στον διάδρομο που οδηγεί προς αυτές επέλεξα να τοποθετήσω έναν πίνακα που απεικονίζει ένα υγιές φωτεινό χαμόγελο, δίνοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα, προδηλώνοντας την σημασία του αποτελέσματος της δουλειάς του ιατρού, ενώ ταυτόχρονά «φλερτάρει» με το χρώμα σε μία κλινική που γενικά διακοσμήθηκε και διαμορφώθηκε σε ουδέτερες αποχρώσεις. Μικρές εσοχές με παράθυρα δημιουργήθηκαν και στο τοίχο έξω από το εργαστήριο του ιατρού πάλι για την αντιμετώπιση της έλλειψης φυσικών ανοιγμάτων στον χώρο και την δημιουργία επιπλέον φωτισμού.

Nice Things

Ιδιαίτερη λεπτομέρεια για τις δύο αίθουσες όπου τοποθετήθηκαν οι δύο οδοντιατρικές καρέκλες, αποτελεί ο σαφής διαχωρισμός της λειτουργίας τους από τις υπόλοιπες που έγινε με την ένθεση τζαμιού στην πόρτα τους, το οποίο φέρει τους διακριτικούς τίτλους PRAXIS 1 και PRAXIS 2 υποδηλώνοντας σαφώς την διαφορετικότητα των χώρων αυτών από την υπόλοιπη κλινική. Στην αντίθετη πλευρά της κλινικής, στον φωτεινό διάδρομο που διαμορφώθηκε ανάμεσα στον αίθριο χώρο και σε μία κατασκευή από φορμάικα που λειτουργεί πρακτικά σε διπλό ρόλο, ως διαχωριστικό μεταξύ του χώρου στον οποίο κινούνται οι ασθενείς και στον προσωπικό χώρο των εργαζομένων της κλινικής (την μικρή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από αυτήν) αλλά και ως αποθηκευτικός χώρο με κρυφές ντουλάπες, βρίσκεται η είσοδος του Παιδοδοντιατρικού Τμήματος της κλινικής.

kliniki8 th

Οι δύο κύριοι λειτουργικοί χώροι της κλινικής χωρίζονται με μία γυάλινη πόρτα ενώ η αίθουσα για τα παιδιά απομονώνεται από την παιδοδοντιατρική αίθουσα με πόρτα πάλι από το υλικό της δρυός. Το τελικό αποτέλεσμα του συγκεκριμένου έργου ήταν πραγματική ικανοποίηση για εμένα. Αισθητικά ο χώρος ήταν σε πλήρη αρμονία τόσο με τις απαιτήσεις του κ. Παντόπουλου όσο και με τη δική μου προσωπική οπτική. Επιπλέον ο χώρος μέσα από τη λιτότητα της διακόσμησης, τις καθαρές γραμμές στον σχεδιασμό και τις επιλογές μου στα υλικά το χρώμα και τον φωτισμό είχε αποκτήσει τον δικό του χαρακτήρα, με την απαραίτητη επιβλητικότητα αλλά και την αίσθηση της «αποστείρωσης» που πρέπει να φέρει ένας επαγγελματικός χώρος που εμπίπτει στον τομέα της υγείας. Τέλος ήταν ιδιαίτερη ικανοποίηση για εμένα το ότι κατάφερα να αποδείξω για άλλη μια φορά στον εαυτό μου όσο και στον πελάτη μου ότι με συντονισμένη εργασία, με το κατάλληλα επιλεγμένο τεχνικό προσωπικό και με το βλέμμα στραμμένο στις έννοιες της συνέπειας και της αξιοπιστίας αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό έργο κατάφερε να ολοκληρωθεί σε μόλις 40 ημέρες.

Projects

left direction
right direction

Το γραφειο μας

Ακολουθηστε μας στο Facebook

Επικοινωνια

  • Διεύθυνση: Δαμασκηνού 46, Κόρινθος.
  • Τηλ: +(030) 2741 0 28524
  • Κιν: +(030) 6977 407 451
  • Email: info@decorateur.gr

facebook  1421855415 twitter-64   1421855426 pinterest-64

You are here Projects Ιατρεια Κλινικες Οδοντιατρική Κλινική