Decorateur

Εστιατόριο - Ταβέρνα "Αυλή''

“Θα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε, πριν βρούμε τι θα φάμε και θα πιούμε”.

Επίκουρος, 341-270 π.Χ., Αρχαίος φιλόσοφος

Στην κουλτούρα μας, η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από ένα τραπέζι με καλό φαγητό και καλή παρέα. Εκεί συνθέτονται οι καλύτερες ιστορίες μας, για εκεί φυλάμε τα καλαμπούρια αλλά και τις φιλοσοφίες μας, εκεί συζητάμε τα πιο σπουδαία και τα πιο απλά της ζωής, εκεί θυμόμαστε, εκεί ευφραινόμαστε κι εκεί τρέφουμε όλες μας τις αισθήσεις με ήχους, αρώματα και - το κυριότερο – με γεύσεις.

Ξεκινώντας λοιπόν με ένα τέτοιο αισθητικό συμπόσιο στο μυαλό μου, ξεκίνησε η μεταμόρφωση ενός κτιρίου που χτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1928 σε ένα ζεστό, λιτό και καθαρό (όπως αρμόζει στους χώρους όπου πρωταγωνιστεί η γεύση) αλλά και ιδιαίτερης αισθητικής χώρο. Εκείνον του εστιατορίου «Αυλή» στην οδό Εθνικής Αντίστασης 71.

 nico auli1

Ο χώρος που κλήθηκα να μεταμορφώσω σε εστιατόριο ήταν μια ισόγειος κατοικία με υπόγειο και ένα μικρό δώμα, που ανοικοδομήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα με τους πιο πλήρεις αντισεισμικούς κανόνες υπό την επίβλεψη του ΑΟΣΚ (Αυτόνομος Οργανισμός Σεισμοπαθών Κορίνθου). Το κτίριο έπρεπε να γίνει άρτιο και λειτουργικό για να μπορέσει να φιλοξενήσει την αγαπημένη συνήθεια της κουλτούρας μας, το φαγητό. Καθώς όμως επρόκειτο για ένα από τα (ελάχιστα πια δυστυχώς) ιστορικά κτίρια της Κορίνθου έπρεπε να του φερθώ με τον ανάλογο σεβασμό.

nico auli4

nico auli2

Η κύρια σάλα του εστιατορίου μεγέθους 60 τ.μ. δημιουργήθηκε με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση, με το γκρέμισμα δύο εσωτερικών τοίχων. Οι γήινες μπεζ αποχρώσεις μαζί με το χρώμα του ανοιχτού ξύλουπου επιλέχθηκε για τους τοίχους έδωσε το αποτέλεσμα της λιτότητας που ήθελα να προσδώσω στην διακόσμηση του εστιατορίου, ενώνοντας το παρελθόν ενός ιστορικού κτιρίου με το σύγχρονο design των καθαρών γραμμών. Στο μπεζ χρώμα του τοίχου βάφτηκαν και οι εμφανείς αεραγωγοί που επιλέχθηκαν δίνοντας έναν πιο αστικό τόνο στον χώρο της κεντρικής σάλας. Για το πάτωμα επιλέχθηκε laminate και πάλι σε γήινη απόχρωση, αυτή της ελιάς που ολοκλήρωσε την χρωματική παλέτα του χώρου. Στα ανοίγματα που είναι αρκετά, επέλεξα να τοποθετήσω roman με ύφασμα σε λαδί τόνους και ιδιαίτερη πλέξη.

Το φως ήταν το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκα ιδιαίτερα στην διαμόρφωση του χώρου. Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα καθώς με τα φωτιστικά που επέλεξα ειδικά για το εστιατόριο, ο χώρος απέκτησε ιδιαίτερη ταυτότητα κι ένα μοναδικό design. Τοποθετήθηκαν φωτιστικά φτιαγμένα από ξύλο και σχοινί για την οροφή και δύο διαφορετικοί τύποι επίτοιχων μεταλλικών απλικών. Το άπλετο φως που ήθελα να επιτύχω για την κεντρική σάλα ολοκληρώθηκε από την τελευταία μεγάλη παρέμβαση που έγινε στο ιστορικό αυτό κτίριο. Ξηλώνοντας τμήμα της οροφής δημιουργήθηκε ένα αίθριο (skylight), που γεμίζει με φυσικό φως τον χώρο.

nico auli3

DSC 0054 site

Για το χαρακτηριστικό που θα έκανε τον χώρο να ξεχωρίσει για την καλαισθησία του και για την πολυπόθητη ένωση του δύσκολου σήμερα με το μυθικά γλυκό παρελθόν έγινε η κατασκευή τεσσάρων προθηκών που μαζί με τις δύο εσοχές αριστερά και δεξιά στην είσοδο φιλοξενούν αντικείμενα περασμένων εποχών θυμίζοντας μας εκείνη την γλύκα που νοσταλγούμε.

nico auli7

Επιστρέφοντας στο λειτουργικό κομμάτι του εστιατορίου, σε ένα από τα (πάλαι ποτέ) δωμάτια της ισόγειου κατοικίας χτίστηκαν οι τουαλέτες του εστιατορίου όπως και ο χώρος για φροντίδα μωρού. Στον χώρο της τουαλέτας δεσπόζει ο μακρόστενος μαρμάρινος νιπτήρας και ο ολόσωμος καθρέπτης που τοποθετήθηκε. Όπως είναι φυσικό στον χώρο διαμορφώθηκε χώρος κουζίνας και παρασκευής των πιάτων. Των πιάτων που οφείλουν να κλέβουν την παράσταση σ’ ένα εστιατόριο.

nico auli5

nico auli8

nico auli6

Για το τέλος άφησα τον περιβάλλοντα χώρο που έπρεπε να διαμορφωθεί σαν τη μαγική αυλή των ονείρων μας. Ελπίζω να τα κατάφερα και να έδωσα στην μικρή αυλή, την αίγλη παλαιότερων εποχών που όλοι νοσταλγούμε. Ευχαριστώ θερμά τους ιδιοκτήτες της ''Αυλής'' για την ευκαιρία που μου έδωσαν να εργαστώ για ένα τέτοιο project καθώς και τον Νίκο Αναστασόπουλο για τις υπέροχες φωτογραφίες του.

Η επίσημη ιστοσελίδα της "ΑΥΛΗΣ"

Το γραφειο μας

Ακολουθηστε μας στο Facebook

Επικοινωνια

  • Διεύθυνση: Δαμασκηνού 46, Κόρινθος.
  • Τηλ: +(030) 2741 0 28524
  • Κιν: +(030) 6977 407 451
  • Email: info@decorateur.gr

facebook  1421855415 twitter-64   1421855426 pinterest-64

You are here Projects Εστιατορια Εστιατόριο - ταβέρνα "Αυλή"